Skip to main content

Verzorgingstips

Zorg goed voor uw voeten!

U heeft maar een paar voeten en daar moet u uw hele leven mee doen. Stelt u zich eens voor hoeveel duizenden kilometers u daarop loopt.

Onderweg kunt u te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Wees lief voor je voeten, ze brengen je overal

Je voeten zijn je vrijheid. Ze brengen je overal en dat gaat 9 van de 10 keer automatisch omdat je geen zere voeten hebt. Maar om dat zo te houden hebben ze een beetje aandacht nodig. Smeer 2 keer per dag je voeten in. De huid van je voeten heeft veel te verduren. De voetencreme houd je huid soepel en beschermd tegen indringers van buitenaf. Schimmels en andere dingen van buitenaf hebben zo minder kans om binnen te dringen, het word dus een beschermlaagje voor je voeten. Zo voorkom je een hoop ongemakken en heb je langer plezier van de pedicurebehandeling. Zie het als tandenpoetsen als je dat niet doet wordt het ook een zooitje.

Wat is de beste dagelijkse verzorging voor mijn voeten?

Was je voeten elke dag met koud of lauw water en gebruik geen zeep. 
Droog je voeten na het wassen steeds goed af. Ook tussen de tenen met een tissue of een hydrofiele doek. Smeer je voeten altijd 2 keer per dag in met een voetencreme die geschikt is voor je eigen huid. Ik geef je hier graag advies in.

Wintertenen

Heb je last van wintertenen. Zorg dan extra goed voor je tenen. Laat ze niet te koud worden houdt ze lekker warm. Gebruik een antidrukwol. Hoe dat leer ik je graag in de salon, hier is de wol ook te verkrijgen.

Ga je graag naar de sauna of zwembad?

Heerlijk om te sporten of te ontspannen, maar deze ruimtes brengen risico’s met zich mee. De kans om een schimmel mee naar huis te nemen is aanwezig. Om deze kans te minimaliseren spuit je je voeten na het bezoek van sauna of zwembad  even in meteen desinfecterendmiddel dat geschikt is voor jouw huid, heb je al een mycosenagel neem dan je product mee waar je mee behandeld gebruik je dit direct na het sauna of zwembad bezoek. EN DRAAG JE SLIPPERS!!!!

Hoe voorkom ik voetschimmel?

Loop niet met blote voeten op vochtige vloeren zoals in zwembaden, kleedkamers of gemeenschappelijke douches. Het best draag je een paar persoonlijke badslippers.

Welke sokken zijn het beste?

Draag elke dag een paar schone wollen of katoenen sokken. Sokken gemaakt van dit materiaal kunnen het overtollige vocht absorberen. Synthetische sokken nemen transpiratievocht minder goed op. Ook na het sporten trek je best je schoenen en sokken zo snel mogelijk uit en spoel je voeten met koud water.

Hoe kies ik de beste schoenen?

Kies voor schoenen die je voeten laten ‘ademen’ zoals sandalen, linnen of lederen schoenen. Vermijd in ieder geval rubber en nylon. Ook sportschoenen hou je best niet te lang aan. Als het enigszins kan, wissel je best elke dag van schoeisel zodat ze goed kunnen uitdrogen. Het is verstandig om je schoenen uit te doen zodra je thuiskomt.

Ik denk dat ik een blaar heb, wat nu?

Blaren onderop de voet ontstaan meestal door wrijving tussen voet en schoeisel of tussen de tenen. Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. Als de bovenlagen van de huid loslaten of scheuren, ontstaat er een zakje dat zich snel met vloeistof vult.

Niets doen is in principe de beste behandeling. Door de blaar dicht te laten kan die bovendien niet vuil worden of besmet raken door contact met aarde of stof. Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een pleister.

Uitzondering zijn blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen, zoals op de voetzolen. Die doorprik je beter om te voorkomen dat ze openscheuren en eventueel gaan infecteren.

Wat is de oorzaak van eelt?

Door onaangepast schoeisel te dragen, door overgewicht, het doorzakken van de voorvoet, een teen- of voetafwijking of de aftakeling van het bloedvatensysteem ontstaan er wrijvingen op de voet. Deze wrijvingen kunnen eelt veroorzaken.

Eelt ontstaat meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plekken krijgen de grootste druk te verwerken tijdens  het staan en lopen.

Eelt kan pijnlijk worden wanneer je je schoenen aantrekt. Bovendien is eelt heel erg droge huid waardoor er barsten en kloven kunnen ontstaan. Deze zijn wel erg pijnlijk en kunnen bloeden en zelfs ontsteken.

Ik heb pijn aan mijn voet, is het een likdoorn?

Door de aanhoudende druk op de eelt kan die als een omgekeerde piramide naar binnen groeien waardoor er likdoorn ontstaat. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Ga hier niet zelf mee aan de slag, ik kan u hiermee vakkundig helpen.